070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

Bezorgde diereneigenaren kloppen bij de dierenarts aan als gevolg van zorgwekkende krantenkoppen ‘Honden en kat dood door eikenprocessierups’. Klopt het dat huisdieren sterven door de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en is een behaarde rups die van april tot en met juli op eikenbomen voor kan komen. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel – eikenbladeren – in de toppen van de bomen.

Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen op de rups. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. De brandharen zijn pijlvormig met weerhaakjes, die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen.

Wanneer contact met deze brandharen optreedt, kunnen gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen ontstaan. De brandharen worden bij een ongewenste aanraking actief afgeschoten door de rups (werking van het verdedigingsmechanisme). Er is nog maar weinig literatuur over de risico’s en behandelwijze bij dieren bekend. Honden lopen vooral risico’s wanneer zij in de bermen aan nesten snuffelen of deze in hun bek nemen. Eigenaren wordt geadviseerd hun honden goed in de gaten en/of aangelijnd en vermijd contact met de rupsennesten.
De meeste symptomen zijn eerder vervelend en kunnen symptomatisch worden behandeld. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende anafylactische shock optreden.

Het is belangrijk vooraf de mond te irrigeren met grote hoeveelheden water om overtollige brandharen zoveel mogelijk weg te spoelen en het mondweefsel zoveel mogelijk te beschermen tegen verdere inwerking.

Nu Bellen