070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

Heftige jeuk in augustus en september? De Herfstmijt of oogstmijt bijt weer!

Er komen weer herfst- of oogstmijten voor. Mens en dier kunnen in de late zomer en begin van de herfst jeuk krijgen van de beten hiervan. Vooral katten, maar ook honden hebben dat. Tussen de tenen, op de snuit of bijvoorbeeld onder de buik. De problemen ontstaan meestal daar waar de huid in aanraking komt met de grond: de voeten, de snuit en de buik. Herfstmijten hebben ook een voorkeur voor de oren. Ze komen plaatselijk in Nederland voor. Vooral op kalkhoudende gronden en speciaal in weilanden en grasstroken langs het water. Tijdens een verblijf in het buitenland (o.a.  Engeland en Frankrijk) kan de mijt ook opgelopen worden.

Welke periode klachten van herfstmijt

De herfst- of oogstmijt is nog vrij onbekend en kan niet alleen bij dieren maar ook bij mensen een flinke huidirritatie veroorzaken. De mijt leeft op de grond en geeft vooral in de nazomer, rond augustus (de oogstmaand) en herfst problemen. In de nazomer en herfst komen de eieren uit die het jaar ervoor gelegd zijn. De uit het ei gekropen, 6-potige, parasitaire larven van deze mijt geven namelijk problemen. Ze leven van insecten en andere mijten. Ze klimmen ook op gras en laaghangende struiken. Zodra er een hond, kat of mens langskomt hechten ze zich hierop vast. De larven kleven aan de vacht en zorgen voor irritatie als ze op de huid komen. Met een beet brengt de larve een spijsverteringsvloeistof in de huid waardoor het weefsel oplost en zodoende opgezogen kan worden. Die vloeistof is hoogst irriterend en zorgt voor hevige jeuk. Na enkele uren veroorzaken de beten kleine, roodgekleurde knobbeltjes met een diameter van twee tot drie millimeter. Honden reageren door krabben, door bijten of likken tussen de tenen, schuren met de neus over de grond. Werkelijk alles wordt gedaan om de jeuk maar te stoppen. Die vervelende jeuk kan wel twee tot zeven dagen aanhouden. De huid kan ontsteken van tussenteen of neus. Ook rond de anus en buik kan het jeuken.
Nadat ze zich gevoed hebben gaan ze over in nymphen en laten ze los van de huid. Deze nymphen ontwikkelen zich tot volwassen herfstmijten. Deze mijten leven op de grond gedurende de zomer en herfst en leven van plantaardig materiaal. Zodra ze eieren gelegd hebben gaan de mijten dood. De totale levenscyclus duurt ongeveer 2 maanden.

Hoe zien we dat het herfstmijt is?

Soms zie je met het blote oog al kleine oranje hoopjes. In een afkrabsel onder de microscoop kan je de oranjekleurige herfstmijten nog duidelijker zien. Soms blijft de jeuk, terwijl de mijten al niet meer te vinden zijn. Dan kan informatie over het uitlaatgebied en het voorkomen van de mijt in die omgeving tot een waarschijnlijkheidsdiagnose leiden.

Wat is de behandeling?

De meeste vlooien- en tekenproducten zijn ook werkzaam tegen deze mijt, deze kunnen ook preventief gebruikt worden (zoals bijvoorbeeld een pipetje in de nek). Bij erge ontsteking of jeuk is een bezoekje aan de dierenarts raadzaam voor een eventuele antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel. Zo nodig kan ook een hondenkraag worden gebruikt tegen het krabben en schuren.

Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Statenlaan, belt u 070-3524221 of boek nu zelf de afspraak online.

Nu Bellen