070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

De zomer staat weer voor de deur en daarmee zijn ook al veel mensen bezig met het plannen van hun vakantie. Een belangrijke vraag daarbij is of uw hond of kat meegaat.

KAT MEE?

De meeste katten doe je er geen plezier mee om ze voor een paar weken mee te nemen naar een vreemde omgeving. Katten hechten erg aan hun eigen vertrouwde huis, de reis en verandering van omgeving geven veel stress. Om te wennen aan een nieuwe plek heeft een kat meestal wel vier weken nodig. Aangezien de meeste vakanties korter zijn, is het voor de kat het fijnst om in zijn eigen omgeving te kunnen blijven waarbij er dagelijks iemand langskomt om eten en drinken te geven, de kattenbak te verschonen en misschien zelfs even knuffelen. Als het niet lukt om een oppas thuis te regelen, is een kattenpension een alternatief. De meeste katten hebben wel wat stress in een pension, maar het scheelt dat ze geen lange reis hoeven te maken. Let er zeker bij een verblijf in een kattenpension op dat de vaccinaties goed up-to-date zijn, informeer bij het pension of er nog speciale eisen zijn voor de vaccinaties. Het advies is om uw kat goed te beschermen tegen vlooien als hij naar een pension gaat en bij terugkomst te ontwormen.

HOND MEE?

In tegenstelling tot katten hechten honden meer aan hun baasje dan aan hun omgeving. Gaat u met de auto op vakantie, dan is het zeker het overwegen waard om de hond mee te nemen. Hierbij moet natuurlijk wel per hond gekeken worden of hij het een aantal uur achter elkaar in de auto uithoudt. Met een vliegreis maak je de meeste honden minder blij, kleinere honden mogen vaak nog mee met u in de cabine maar grotere honden moeten in het ruim. Al met al zitten de honden zelfs voor een korte vliegreis dan al vaak 4 uur in een kennel wat wel de nodige stress geeft. Het geven van kalmerende middelen wordt over het algemeen afgeraden omdat er niemand is die de hond goed in de gaten kan houden.

Als u besluit om uw viervoeter mee te nemen op vakantie, verschillen de te nemen maatregelen per bestemming.

NEDERLAND

In Nederland volstaan de basisvaccinaties: distemper, adenovirus, parvo en leptospirose. Daarnaast is goede preventie van vlooien en teken nodig, ook de teken in Nederland dragen steeds vaker ziekteverwerkkers met zich mee. In Nederland volstaat de reguliere ontworming van 4x per jaar.

EUROPA

Zodra uw dier mee de grens overgaat (dus ook al is het België), is het verplicht om een officieel paspoort, een chip en een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie te hebben. Deze vaccinatie moet minimaal drie weken voor vertrek gegeven zijn. De geldigheid van het rabiësvaccin wisselt per merk, wij werken met een merk dat drie jaar lang bescherming biedt.

* Parasieten aan de buitenkant (de zogenaamde ectoparasieten zoals teken en zandvliegen):

Vooral voor Zuid-Europa (het gebied onder de rode lijn op de kaart) komen er relatief veel teken voor die gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. De twee belangrijkste ziektes zijn Babesia en Ehrlichia. Door een preventief middel te gebruiken, wordt besmetting met deze ziektes voorkomen. Daarnaast komen in Zuid-Europa zandvliegjes voor die de ziekte Leishmania kunnen overbrengen. Gelukkig zijn er combinatieproducten op de markt die zowel tegen teken als zandvliegjes werkzaam zijn. Op de praktijk kunnen wij u adviseren welk middel het meest geschikt is voor uw dier.

* Parasieten aan de binnenkant (de zogenaamde endoparasieten zoals wormen):

De belangrijkste wormen zijn de hartworm (zie voorkomen van twee soorten op de kaart) en de vossenlintworm. Hiervoor adviseren wij uw dier bij thuiskomst en een maand later te ontwormen. Gaat u langer dan vier weken op vakantie, ontworm uw dier dan elke vier weken tot 4 weken na terugkomst in Nederland.

Voor sommige landen gelden nog aanvullende regels waar u rekening mee moet houden. Denk hierbij aan een verbod voor bepaalde hondenrassen, een verplichte gezondheidsverklaring en het ingeven en aftekenen van ontworming door een dierenarts. Voor de eisen per land kunt u kijken op [ https://www.licg.nl/ ], uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen of even langskomen op de praktijk voor een advies op maat!

Op de website [ https://www.esccap.eu/ ] vindt u meer informatie over de verschillende parasieten.

Nu Bellen