070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

Goed ontwormen van uw huisdier is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier. De meeste worminfecties kan je niet met het blote oog vaststellen. Vaak zijn het alleen de eitjes die met de ontlasting meekomen. Deze eitjes kunnen we met microscopisch onderzoek wel zien. Het kan zijn dat er wel sprake is van een worminfectie maar er nog geen eitjes in de ontlasting te zien zijn. Het ontwikkelen van infectieuze eitjes (de zogenaamde prepatent periode) kan verschillen van enkele weken tot zelfs enkele jaren.

Naar aanleiding van nieuwe richtlijnen van de Europese Adviesraad voor Parasieten bij Huisdieren (de ESCCAP) hebben wij ons advies over de ontworming van uw huisdier aangepast. Door klimaatveranderingen en het importeren van dieren uit het buitenland komen er steeds meer soorten wormen voor in Nederland.

Om de kans op een wormenbesmetting zo klein mogelijk te houden is het advies om geen rauw vlees te geven. Brokken of gekookte voeding (kerntemperatuur min. 65˚C gedurende 10 minuten) of diepvriezen van voer (gedurende minimaal een week -17˚ tot -20˚C) voorkomen overdracht van parasitaire infecties. Voorkom verspreiding in de omgeving door de ontlasting goed op te ruimen, zowel van uw hond op straat als het dagelijks leegscheppen van de kattenbak.

Wat zijn de belangrijkste wormsoorten?

  • Spoelwormen (ook risico voor mens)
  • Lintwormen (ook risico voor mens)
  • Haakwormen
  • Zweepwormen
  • Hartworm
  • Longworm

KAT

Voor katten die buiten komen geldt het advies om 4x per jaar te ontwormen met een breedwerkend ontwormingsmiddel. Onder buitenkatten worden ook katten verstaan die bijvoorbeeld alleen in een omheinde tuin komen. Voor binnenkatten is het risico op een worminfectie een stuk kleiner, maar door inloop via het schoeisel niet nihil. Het advies is dan ook om zelfs binnenkatten 2 x per jaar te ontwormen.

Een middel waar zowel milbemycine als praziquantel als werkzame stoffen inzitten, is breed werkzaam tegen alle relevante worminfecties in Nederland. Er zijn ook combinatieproducten beschikbaar die ook tegen vlooien en teken werkzaam zijn. Op die manier hoeft je maar 4x per jaar iets te geven om alle parasieten buiten de deur te houden.

HOND

In bovenstaand schema van de ESCCAP staan de ontwormingsadviezen voor honden. De meeste honden zullen in Risicogroep C vallen omdat ze regelmatig iets van straat eten en los lopen. Aangezien we veel spoel- en lintworminfecties zien, is het nieuwe advies voor de meeste honden maandelijks te ontwormen. Ook voor honden is een middel dat zowel milbemycine als praziquantel bevat breed werkzaam tegen alle belangrijke wormsoorten.

Voor pups geldt een apart advies: Ontwormen op 2 weken leeftijd, daarna iedere 2 weken herhalen tot 2 weken na het spenen (wettelijke minimum speenleeftijd is 7 weken). Vervolgens maandelijks tot de leeftijd van een half jaar. Daarna volgens het schema voor volwassen honden.

Bron:

– ESCCAP (https://www.esccap.eu/richtlijnen/)

Nu Bellen