070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden en katten in Nederland te dik is. Dat is niet vreemd, een huisdier is tenslotte lid van het gezin en geniet vaak mee van gezonde en minder gezonde snacks. We zien echter steeds vaker gezondheidsproblemen ontstaan die een relatie hebben met overgewicht. Helaas zijn veel eigenaren zich daar nog niet voldoende van bewust. In het volgende stukje gaan we kort in op hoe overgewicht kan ontstaan, de risico’s van overgewicht en hoe overgewicht te voorkomen of behandelen.

Obesitas (overgewicht) wordt gekenmerkt door overmatige vetophoping in het lichaam. Deze overmatige hoeveelheden vet kunnen het normaal functioneren van inwendige organen belemmeren. Obesitas kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor het huisdier. Het beïnvloedt eerst en vooral de levenskwaliteit van het dier waarbij het natuurlijke gedrag van het dier kan worden verstoord, zoals beweging. Daarnaast wordt obesitas in verband gebracht met een verhoogd risico op een aantal ernstige medische aandoeningen en kan bestaande aandoeningen onnodig verergeren. Obesitas veroorzaakt een verhoogd risico op artrose, hart- en vaatziekten, respiratoire aandoeningen, diabetes, complicaties tijdens narcose en operaties, infecties (vooral huidinfecties) en mogelijk kanker. Tenslotte beïnvloedt obesitas de levensverwachting: het is aangetoond dat honden met een ideaal lichaamsgewicht tot wel anderhalf jaar langer leven.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat verschillende factoren zijn van invloed kunnen zijn op het gewicht van onze huisdieren.
Ras – sommige rassen – voornamelijk bij honden – hebben een verhoogd risico op overgewicht
Leeftijd – het risico op overgewicht neemt toe met de leeftijd
Castratie of sterilisatie- gecastreerde of gesteriliseerde dieren hebben een verhoogd risico op overgewicht
Geslacht – bij honden wordt overgewicht vaker gerapporteerd in teefjes (behalve bij oudere dieren)
Eigenaar – de levensstijl van de eigenaar lijkt sterke invloed te hebben op het gewicht van zijn of haar huisdier

Het herkennen van overgewicht bij uw huisdier is vaak een hele uitdaging. Aangezien honden en katten in allerlei vormen en maten rondlopen kan het lastig zijn om te weten wat het ideale gewicht is voor uw dier. Internationaal gezien wordt het Body Condition Score (BCS) gebruikt door dierenartsen om middels een score het gewicht van onze huisdieren te beoordelen. Via dit systeem wordt gekeken naar de hoeveelheid huid en weefsel dat gevoeld kan worden over de ribben, de vorm van de taille en de vorm van de onderbuik. Een hond of kat met een ideale BCS zal een zichtbare taille hebben achter de ribben bij beoordeling van bovenaf; de ribben kunnen worden gevoeld door slechts een kleine hoeveelheid aan aanwezig vet; en wanneer het huisdier bekeken wordt van opzij zal de onderbuik er opgetrokken uitzien. Dierenartsen kunnen u helpen bij de beoordeling van de BCS bij uw huisdier.

Wanneer eenmaal overgewicht is geconstateerd kan gewichtsverlies een uitdaging zijn. Maar tegelijkertijd zeer bevredigend wanneer u ziet dat bepaalde kwaaltjes bij uw dier verdwijnen, de energie toeneemt en algehele fitheid verbeterd. Gewichtsverlies programma’s bestaan uit 2 belangrijke componenten. De hoeveelheid voeding die u uw dier geeft en de hoeveelheid beweging die nodig is om calorieën te verbruiken. Aangezien onze dieren zelf niet kunnen kiezen wat ze eten en hoeveel ze bewegen zijn ze afhankelijk van de keuzes die u als eigenaar op deze gebieden maakt. Zet u daarom als baasje in voor het promoten van een gezonde levensstijl voor uw hond en kat. Moedig verstandige voedingsgewoontes aan, weeg en noteer de voedselopname, vermijdt het voeren van extraatjes en moedig regelmatige lichaamsoefeningen aan door beweging en spelen. Ieder gewichtsverlies dat de patiënt dichter bij zijn ideale lichaamsgewicht brengt, zal gezondheidsvoordelen hebben voor de hond. Als praktijk kunnen wij u ondersteunen met afslankprogramma’s die bestaan uit de volgende stappen: algehele medische evaluatie van de hond of kat waarbij de mate van overgewicht of obesitas wordt vastgesteld, diagnose en behandeling van tegelijkertijd aanwezige aandoeningen (bijv. hormoonstoornis, artrose) en het opstellen van een afslankprogramma met een aangepast dieet en een bewegingsschema. Er zijn diverse vermageringsdiëten beschikbaar die uw huisdier op een geleidelijke en verstandige manier laten afvallen. Dit werkt beter

Als voornemen voor het nieuwe jaar moedigen wij iedere eigenaar van een huisdier dan ook aan om de strijd tegen overgewicht bij onze huisdieren aan te gaan. Benieuwd hoe het met de BCS van uw huisdier is gesteld of wilt u ondersteunt worden in een afslankprogramma voor uw huisdier? Kom uw huisdier wegen in onze praktijk en wij helpen u graag verder!

Nu Bellen