070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

Achter advertenties kunnen handelaren en foute fokkers schuil gaan. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten, als u een pup koopt. Laat u niet alleen vertederen door een schattige of zielige pup, maar controleer! Een broodfokker is voor een leek vaak lastig te herkennen. Ze hanteren vaak dezelfde prijzen als een goede fokker en doen er alles aan om enkel de mooie kanten naar voren te brengen. Een broodfokker weet wat een potentiële puppy koper wil horen en zien en speelt daar handig op in.

Toch zijn er verschillende manieren om een broodfokker te ontmaskeren:

* Hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Een fokker die serieus met socialisatie bezig is heeft maar een 1 of een beperkt aantal nestjes. Kennels waar pups van diverse rassen aanwezig zijn, zijn sterk verdacht van broodfok!

* Is de moederhond aanwezig? Koop nooit een pup als de moederhond niet aanwezig is. Ook niet wanneer deze net met de ‘uitlaatservice’ mee is.

* Is het schoon? Als het stinkt, de pups niet schoon zijn, neem dan geen dier mee!

* Zijn de puppy’s bang en teruggetrokken of meer onderzoekend en nieuwsgierig? Een gezonde pup die door de fokker is gesocialiseerd zal nieuwsgierig, vrolijk en onderzoekend zijn. Natuurlijk kunnen puppy’s wat voorzichtig/afwachtend zijn dat moet niet verward worden met bang/angstig.

* Zijn de pups geregistreerd op naam van de verkoper? Sinds 2013 is het chippen en registeren verplicht. Elke pup moet voor 7 weken gechipt en geregistreerd zijn, zo kan achterhaald worden waar de pup vandaan komt.

* Heeft de pup een inentingsbewijs? Pups horen minimaal 1x ingeënt te zijn voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Ook horen ze ontwormt te zijn. De gegevens horen in het paspoort of vaccinatieboekje te staan. Met behulp van het chipnummer kan je controleren als deze gegevens bij de betreffende pup horen. Een goede fokker beschikt over een chipreader en kan ter plekke de chip uitlezen en tonen dat het chipnummer van de hond overeenkomt met het nummer in het paspoort. Controleer of een Nederlandse dierenarts het paspoort afgegeven en afgestempeld heeft en controleer of de dierenarts de gezondheid van de pup heeft gecontroleerd. Controleer ook of de pup zijn enting of entingen heeft gehad.

* Klopt de nationaliteit van de pup? Bekijk het paspoort nauwkeurig en controleer waar het paspoort vandaan komt. Op de kaft staat in welk land het boekje is uitgegeven. Is dit niet Nederland, dan mag de pup niet eerder dan op leeftijd van 15 weken ingevoerd worden. De pup moet dan ook op leeftijd van 12 weken een vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gehad.

* Wanneer je een rashond aan wil schaffen dan kun je de broodfokker vrij snel ontmaskeren. Wie serieus met rashonden fokt, zal zich ook aangesloten hebben bij de rasvereniging en zich aan de regels van de betreffende rasvereniging houden. Controleer dus of de fokker is aangesloten bij de rasvereniging. Trap niet in smoesjes waarom ze zich niet hebben aangesloten bij de rasvereniging. Het is belangrijk om te vragen of de pups zelf een stamboom krijgen. Veel broodfokkers vertellen “trots” dat de ouderdieren een stamboom hebben maar dat toevallig dit nestje pups geen stamboom kan krijgen. Bijvoorbeeld omdat het een ongelukje was. Eén van de regels van de Raad van Beheer is dat er maximaal 1x per jaar een nestje gefokt mag worden. Er zijn verschillende “fokkers” die het ene nest met en het volgende zonder stamboom fokken.

* Kun je rustig kijken en vragen stellen?

* Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?

* Kan je meerdere keren komen kijken of moet je direct beslissen?

De broodfokkers kunnen en zullen hun gang blijven gaan ten koste van dieren zolang er mensen zijn die er puppy’s kopen. Bescherm jezelf tegen een miskoop door goed voorbereid naar een fokker te gaan. Neem jezelf voor dat je niet direct beslist om een puppy aan te schaffen hoe aandoenlijk het puppy ook is. Wanneer de fokker wil dat je direct beslist dan is dat al een goede reden voor wantrouwen. Neem géén kinderen mee wanneer je voor de eerste keer naar de fokker gaat. Het is lastiger om nee te zeggen wanneer je je kind of kinderen moet teleurstellen.

Bij twijfel: neem de hond niet! Ook al is het allemaal zielig, voor iedere verkochte pup komt weer een nieuwe, dus u houdt de handel in stand!

Nu Bellen