070-3524221
Maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur

Tandheelkunde

 
Schedel van een kat
Onderkaak van een hond waarbij de P4 mist

Gebitsverzorging

Gebit hond en kat – Gebitsverzorging is in ons land een deel van het dagelijks leven. Dat geldt voor mens… èn dier! De meeste mensen poetsen iedere dag hun tanden en bezoeken regelmatig de tandarts. Er is niemand die aan de waarde van deze telkens terugkerende verzorging twijfelt, of het nu gaat om hygiëne (frisse adem) en uiterlijk (witte tanden) of om gezondheidsredenen (gezond tandvlees en gezonde tanden).

Gebit van een hond
Gebit van een hond

We willen u graag informeren wat Dierenkliniek Statenlaan voor u kan betekenen voor de tandheelkunde bij gezelschapsdieren.

Behandelingen in de mondholte waaronder tandheelkundige ingrepen, vergen al snel specialistische kennis en vaardigheden. Dat geldt met name bij het optreden van complicaties tijdens een behandeling, zoals bloedingen, een fractuur, het afbreken van tanden/kiezen en het achterblijven van wortelpuntjes.

En toch zijn er weinig eigenaren die er aan denken om de tanden van hun hond of kat te verzorgen. Wanneer we zelf het poetsen een of meerdere dagen overslaan, merken we dat er een ruw laagje op de tanden ontstaat.  Dit laagje noemen we tandplak en dit proces is bij honden en katten hetzelfde. De tandplak ontstaat doordat bacteriën zich voeden met voedselresten. Mineralen uit het speeksel hechten zich vervolgens op het eerst laagje tandplak en zo ontstaat tandsteen: een harde geelbruine laag op de tanden. Op de overgang van tandsteen naar tandvlees ontstaat een chronische ontsteking, waardoor tandvlees los van de tand komt te liggen. Zo’n losliggende rand biedt weer ruimte voor voedselresten en de cirkel blijft bestaan. In een verder gevorderd stadium trekt het tandvlees zich terug, wordt de bevestiging in de kaak aangetast en komen tanden en kiezen los te zitten. Erger is dat de bacteriën uit een ontstoken mond, via de bloedbaan ontstekingen kunnen veroorzaken in andere organen in het lichaam (zoals bijvoorbeeld nieren hart, lever en longen). Een groot probleem dus!

Met goede techniek, het juiste instrumentarium en goede digitale röntgenfoto’s kunnen we in deze situaties adequaat handelen.
Om de juiste keuzes te maken is digitale röntgen onontbeerlijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien wat het verloop is van de tandwortel, is er al of geen sprake van ankylose (vergroeiing) van een van de wortels en wordt het een extractie of alleen een kroonamputatie?

Hier enkele voorbeelden waarbij de röntgenopname essentiële informatie geeft.

Hond

Gebit hond

Hond

Gebit hond zijaangezicht

Hond

Gebit hond boven

Hond

Voortanden hond

 

Gebit Kat

FRL met ankylose beide wortels.

Geen extractie nodig, wel kroonamputatie.

Gebit kat

Klinische verdenking van kroonfractuur.

Na röntgenopname: sprake van geminatie (dubbeltand)

In principe geen behandeling nodig, wel monitoren gingiva.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Veel beter is natuurlijk om te proberen het probleem überhaupt niet te laten ontstaan. Begin daarom al op jonge leeftijd uw dier eraan te wennen dagelijks het gebit te poetsen. Het gaat daarbij vooral om de buitenkant van alle hoektanden en de grote kiezen, omdat hier speekselklieren uitmonden en de tandplak het eerst begint. Gebruik hiervoor een kleine, zachte tandenborstel. Poets met een speciale honden- en kattentandpasta. Gebruik geen humane tandpasta omdat het fluorgehalte in deze tandpasta giftig is en de witmiddelen maagproblemen kunnen veroorzaken. Veel dieren vinden ‘mint’ ook niet echt lekker.

Geef uw dier af en toe, en dit geldt vooral voor de hond, kauwstaven, harde hondenkoekjes of ‘buffelhuid’. Er bestaan ook speciale gebitsverzorgende voedingen zoals bv. Hill’s T/D. Deze voedingen bevatten, naast de aangepaste vorm en structuur van de brokken, ook toevoegingen die het neerslaan van calcium, waardoor tandsteen ontstaat, tegengaan.

Voor welke problemen kunt u bij ons terecht?

Bij de meeste honden en katten vormt zich in de loop van hun leven tandsteen op tanden en kiezen (ruim 80% van de honden van 3 jaar heeft last van tandplak en tandvleesproblemen!!)

Tot slot nog een kort overzicht van enkele voorbeelden waarvoor u bij ons terecht kan:

  • Gebitsbehandeling bij de oudere patiënt en bij de patiënt met verminderde hartfunctie.
  • Behandelen en begeleiden van katten met FGSC;
  • Behandelen en begeleiden van puppy’s met een te smalle onderkaak/overbeet (linguoversie onderhoektanden);
  • Totale gebitsextractie;
  • Kroonamputatie;
  • Wortelpuntresten: diagnostiek en behandeling;
  • Aandoening van de weke delen (gingiva-resectie, epuliden, tumoren);

 

Zoals u ziet zijn alle voorwaarden aanwezig om uw dier met vertrouwen naar Dierenkliniek Statenlaan te brengen voor een gebitsbehandeling.

Wordt u door uw eigen dierenarts doorverwezen, dan krijgt uw dierenarts op de dag van de behandeling een uitgebreid verslag met daarin ook de gemaakte afspraken met u en instructies betreffende de nazorg.

Nacontrole kan plaatsvinden bij ons, maar mag ook door de eigen dierenarts worden gedaan. Daar laten we u als klant vrij in.

Voor vragen en overleg kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

 

 

Dierenkliniek Statenlaan
Statenlaan 19
2582 GA Den Haag
Tel: 070-3524221
Betaald parkeren vanaf 13.00 uur

Dierenkliniek Ter Weerlaan
Ter Weerlaan 8
2241 VB Wassenaar
Tel: 070-5176545
Parkeren gratis

Dierenkliniek Nootdorp
Dorpsplein 5-7
2631 CX Nootdorp
Tel: 015-2579578
Parkeren 2 uur gratis

Nu Bellen