PAS OP VOOR OVERVERHITTING VAN JOUW HUISDIER

Lekker weer is fijn, maar niet voor je maatje!
Het wordt weer warmer in Nederland. Als baasjes hebben we wel een hele belangrijke taak om goed op onze huisdieren te letten in deze tijd. Een paar aanpassingen kunnen voorkomen dat de hitte jouw maatje te veel wordt. Oververhitting kan namelijk een dodelijke afloop hebben voor jouw huisdier! Ga daarom niet midden op de dag met je hond wandelen, maar doe dat ’s morgens vroeg of ’s avonds laat als het niet zo warm is. Neem water mee of zorg dat de hond het water in kan.

Hoe herken je oververhitting?
Een hond die last heeft van oververhitting is duidelijk onwel. Zijn of haar lichaam is erg warm, een hond krijgt rode slijmvliezen.
Een kat gaat kwijlen, kan nauwelijks lopen en reageert niet of nauwelijks op aanspreken.
Je herkent een konijn die last heeft van oververhitting aan een gestrekte lighouding, weinig energie, kwijlen, warme lichaamsdelen en met de mond open ademen.

NEEM BIJ OVERVERHITTING GELIJK CONTACT OP MET DE DIERENARTS!

Wat kun je doen om het te voorkomen?
Wat je kan doen om je hond of kat af te koelen, is je huisdier bij een ventilator of airco zetten, afkoelen met stromend lauwwarm water uit de kraan (geen ijskoud water!) natte doeken en de voetzooltjes koelen (niet met alcohol!). Temperatuur het dier en stop met koelen als de temperatuur is gezakt naar 39,5 graden.
Voor katten is er minder stress, want katten raken zelden oververhit. Ze kunnen zelf vaak uitstekend inschatten of ze het warm of koud hebben en gaan lekker hun eigen gangetje. Kijk bij katten echter wel uit in afgesloten ruimtes, zoals een caravan.
Ook voor konijnen geldt: ijskoud water is nooit de oplossing. Door heel koud water kan de warmte het lichaam niet goed verlaten. Dingen die je wel kan doen, zijn het konijn verhuizen naar een koele plek, het konijn lauw water laten drinken en de oren voorzichtig nat maken met lauwwarm water door middel van bijvoorbeeld een washandje.

Nu Bellen