Heeft u een konijn, dan is het in de zomermaanden nog belangrijker dan anders om het hok en het konijn zelf netjes schoon te houden. Vieze luchtjes of uitwerpselen die in de vacht blijven hangen, trekken namelijk vliegen aan. Dat kan fatale gevolgen hebben voor uw konijn.

Madenziekte of myiasis wordt veroorzaakt door de maden van vliegen. Het gaat bij myiasis met name om de groene of blauwgroene vleesvliegen. Deze leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die uit het eitje komen voeden zich aan de huid van je konijn en kunnen zich zelfs naar binnen eten en zich dan voeden aan het onderliggende weefsel. Een erg pijnlijke aandoening en als je er niet op tijd bij bent, dan kan het zelfs dodelijk zijn voor je konijn. Belangrijk dus om hier erg alert op te zijn.

Om madenziekte te voorkomen is hygiƫne heel belangrijk. Verschoon dus regelmatig het hok en gebruik een goed vocht opnemend bodemsubstraat. Schep keutels en natte plekken minimaal eens per dag weg en controleer of uw konijn schoon is en geen ontlasting in zijn vacht heeft hangen. Kijk bijvoorbeeld als hij rechtop gaat staan of als hij languit met zijn poten naar achteren ligt. Ziet u mest in de vacht, haal dit er dan voorzichtig uit.

Er zijn sprays met ivermectine u preventief kunt gebruiken op uw konijn. Ze doden de maden. U sprayt hiermee het achterwerk van het konijn in. Ze zijn te koop bij dierenspeciaalzaak en dierenarts. Zeker bij konijnen die extra risico lopen, zoals dieren met een lange vacht, oudere dieren en te dikke dieren, kan dit verstandig zijn. Overleg met uw dierenarts, laat u goed voorlichten over het gebruik ervan en houd u aan de gebruiksaanwijzing, want het is een bestrijdingsmiddel en dat kan bij verkeerd gebruik giftig zijn. Spuit het niet op open wonden.

Madenziekte is altijd een spoedgeval. Het is daarom belangrijk dat u direct contact opneemt met de dierenarts of de spoeddienst als het buiten de openingstijden is. Om het konijn te redden is zo snel mogelijk een complete behandeling door uw dierenarts nodig met onder andere pijnstilling en het toedienen van vocht en antibiotica, naast het verwijderen van de maden.

Nu Bellen