De eerste teken zijn alweer gesignaleerd! Aangezien het al redelijk zacht weer is zijn de teken dit jaar al vroeg actief.

Controleer je hond of kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.

7 tips voor het verwijderen van een teek:
1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
2. Knijp niet in het lichaam van de teek.
3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
4. Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.

Wees teken voor: bescherm langdurig
Teken worden niet alleen al vroeg in het voorjaar actief, maar blijven dat ook maar liefst tot en met november. En zelfs in warme winters tref je nog teken aan.
Daarom doe je er goed aan om je kat of hond op tijd en langdurig te beschermen. Begin nu!
Wist je dat er tekenmiddelen zijn die gemiddeld één of juist meerdere maanden beschermen? Wel zo gemakkelijk. Bij je dierenarts krijg je advies welke behandeling het beste past bij je huisdier.

Wist je dat honden- en katteneigenaren maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet hebben dan mensen zonder huisdier? Onbeschermde katten en honden kunnen teken levend mee naar huis nemen. Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting.

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken! Wanneer het buiten warmer is dan 7 graden , worden teken al actief.

Nu Bellen