Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Let extra op oude honden en honden met zeer korte neuzen of honden met overgewicht, zij lopen meer risico op oververhitting; houd ze daarom goed in de gaten.
Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag. Wandel ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden en dat lang blijven; op gras loopt dan prettiger voor je hond.
Houd je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Maar ook hier, overdaad schaad. Laat hem niet overmatig veel zwemmen en van het zwemwater drinken.
Houd er ook rekening mee dat je hond niet overal welkom is of dat er sprake kan zijn van algen of ziektes in (stilstaand) water. Check dit dus van tevoren.
In de auto kan de temperatuur flink oplopen. Vermijd ritjes met de auto of koop bij de dierenspeciaalzaak of via internet een mat die je hond helpt om koel te blijven. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.
Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance. Dreigt hulp te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden.
Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts voor verdere instructies. Koel je hond met (stromend) water probeer de hele hond nat te maken. Gebruik geen ijskoud water. Wanneer er geen (stromend) water in de buurt is kan de hond ook enigszins afkoelen door een ventilator en/of airco van de auto. Probeer de luchtstroom op het hoofd te richten zodat de hond koelere lucht kan inademen en water kan verdampen via de slijmvliezen. Koel een hond niet te lang en neem regelmatig de temperatuur op. Pas op, vooral bij kleine honden, voor onderkoeling.